DPDP reference
Section 22: Resignation and filling of vacancy
Last checked 6 Nov 2026
A Member may resign in writing, effective on the earliest of the Government's permission, three months from receipt of notice, a successor taking office or the end of the term (s.22(1)). Vacancies are filled by fresh appointment (s.22(2)). For one year after leaving, a former Member needs the Government's approval to take up employment, and must disclose later employment with a Data Fiduciary that faced proceedings before her (s.22(3)).
- Applies to
- The Central Government and the Data Protection Board of India. A business meets this section only when it appears before the Board.
- Starts
- 13 Nov 2025, in force (G.S.R. 843(E), item (a)).
- Penalty
- None of its own. This section sets out how the law works and places no duty on a business.
- Source
- Digital Personal Data Protection Act, 2023 (22 of 2023), section 22; G.S.R. 843(E), commencement
Questions
Can a former Board Member join a business?
For one year after leaving, only with the Central Government's previous approval, and later employment with a Data Fiduciary that faced proceedings before her must be disclosed (s.22(3)).
Related
- Section 21: Disqualifications for Chairperson and Members
- Section 19: Composition and qualifications of the Board
- Section 20: Salary, allowances and term of office
Next
Not legal advice.